Menu Bel RENN4

De Atlas Emmen kreeg gastsprekers op bezoek

De Atlas Emmen kreeg gastsprekers op bezoek - RENN4

 

  • Afgelopen donderdag kregen verschillende klassen een gastles geschiedenis, met als thema de tweede wereldoorlog. Verschillende gastsprekers bezochten de klassen met ieder een verhaal uit eigen ervaring, waaronder dhr. de Graaf

    Donderdag was dhr de Graaf, een gastspreker van herinneringscentrum kamp Westerbork, bij ons in de klas om zijn verhaal te vertellen. Dhr de Graaf is geboren op 20 november 1928 in Friesland. Hij groeit op met zijn broers en zussen op de boerderij van zijn ouders. Hij is 12 jaar oud wanneer de oorlog uitbreekt. De eerste oorlogsdag staat in zijn geheugen gegrift. Hij is getuige van een auto-ongeluk: Joden die op de vlucht zijn rijden de sloot in. De ernst van de oorlog is hem direct duidelijk. Gelukkig is er op de boerderij geen gebrek aan voedsel. Een broer van hem duikt onder op eigen erf, om de Arbeitseinsatz te ontlopen. Na inlevering van een oud radiootje, wordt de tweede radio verborgen gehouden. Stiekem wordt geluisterd naar radio Oranje. Onder zijn hemd brengt hij de illegale krant Trouw rond. In april 1945 maakt hij de gevechtshandelingen van dichtbij mee: wanneer Spitfires een trein beschieten, weet hij zich in veiligheid te brengen door in de sloot te springen. Groot is de vreugde wanneer het dorp wordt bevrijd door de Canadezen. Het vertellen van dit verhaal is een must voor dhr de Graaf; wat gebeurd is in de oorlog is ook een les voor vandaag en morgen.

    De leerlingen hebben anderhalf uur lang aandachtig geluisterd en vragen gesteld. De klassen kregen hiervoor een compliment van de verschillende gastsprekers. Ter afsluiting kregen de gastsprekers vanuit de verschillende klassen een attentie aangeboden voor de aangeboden lessen.

    20170309_113459 - kopie 20170309_113241

Heeft u vragen?

Vragen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier!

This website is using Google Analytics. Please click here if you want to opt-out. Click here to opt-out.