‘Bookflix’ op De Atlas: leerlingen met plezier weer laten lezen

Tekst: Robbert Willemsen, foto: Lammert Aling, uit Asser Courant 14-2-’23

Assen – Hoe krijg je de huidige generatie kinderen zover een boek te lezen? En met plezier, zodat ze ook blijven lezen en daarmee hun taalvaardigheden verbeteren? Ardi Sanwikrama, docent Voortgezet Speciaal Onderwijs op de RENN4-school De Atlas in Assen, introduceerde eind vorig jaar ‘Bookflix’ bij zijn leerlingen uit Havo 1 (11 tot en met 13 jaar). De Groninger hoopt daarmee zijn leerlingen met het ‘leesvirus’ te besmetten.

Veel jongeren, zo wijzen onderzoeken uit, lezen amper nog een boek Daardoor hollen zowel het technisch, maar ook begrijpend lezen achteruit, wat later – geconfronteerd met bijvoorbeeld allerhande documenten – zeer nadelig kan uitpakken in het volwassen leven.

Netflix/Bookflix
Docent Ardi Sanwikrama beaamt dat en zet daarom in zijn klas volop in op het ‘herintroduceren’ van het boek. Via Bookflix, een variant op Netflix. ‘Bij Netflix zijn films te zien en jongeren wijzen elkaar vaak op leuke films en series, die je gewoon gezien móet hebben. Ik wil dat enthousiasme met Bookflix ook voor boeken aanwakkeren. Dat mijn leerlingen een boek lezen en anderen er attent op maken hoe leuk of spannend dat boek is. Dat móet je lezen…’

In zijn lokaal van De Atlas heeft Sanwikrama een boekenkast die vol moet. Onlangs werd een grote stap gezet, op de beurs Rock&Read (platen en boeken) in Groningen mocht de leraar zo’n 250 boeken uitkiezen om de boekenkast te vullen. ‘En natuurlijk was ik heel blij met die donatie.’

Het hoeft wat Sanwikrama betreft niet alleen ‘hoogstaande literatuur’ te zijn waar zijn leerlingen hun ogen over laten dwalen. ‘Nee, stripboeken mag ook. Het belangrijkste is dat kinderen in aanraking komen met teksten die ze leuk en boeiend vinden om te lezen. Kijk, tijdens een leesuurtje kun je twee kanten op: stel je iets verplicht of laat je het ‘open’, dat kinderen zelf kunnen kiezen. Leg je het op, zo is mijn ervaring, ontstaat er al gauw een zekere afkeer. Dus als ze het leuk vinden: waarom geen strips? Het is in elk geval tekst waar ze mee aan de slag gaan en eerlijk, ik ben al blij áls ze lezen. En er worden hier weer wat ‘klassiekers’ nieuw leven ingeblazen. Zoals de strips ‘Guust Flater’, Asterix en Obelix, maar ook de boekenserie ‘Kippenvel’ en ‘Oorlogswinter’. En al leven we in een tijd waar telefoonschermpjes, social media filmpjes en apps domineren, ik wil de kinderen spelenderwijs laten zien, dat als ze eenmaal lezen ze – nog steeds – helemaal op kunnen gaan in de wereld van dat verhaal.’

Intelligent maar gevoelig
Of het allemaal aanslaat? Sanwikrama lacht. ‘Ik kan als docent alleen maar observeren en volgens mij vinden ze het leuk. Kijk, ik heb kinderen in de klas, die intelligent, maar ook zeer gevoelig zijn en dat geeft nog wel eens blokkades. Ik moet elke dag maar afwachten hoe de koppies staan. Lezen geeft wat dat betreft ook wel rust in die koppies. Weet je, twee van mijn leerlingen zijn zó enthousiast tijdens het lezen, dat ze zélf een boek willen gaan schrijven én uitbrengen. Er is zelfs al een uitgever benaderd. Tja, hoe mooi wil je het als leraar hebben, haha.’

Asser Courant, 14 februari 2023, Robbert Willemsen

Terug naar nieuws