Fit en vitaal aan het werk!

Yoga, hardlopen, boksen en ijsbaden. En dat op je werk, samen met je collega’s. Op VSO De Atlas in Emmen gebeurt het. Daar is drie jaar geleden vitaliteitsbeleid op de agenda gezet en krijgen collega’s de mogelijkheid om aan hun persoonlijke gezondheidsdoelen te werken.

Bootcamp op het schoolplein
Elke week, op woensdag- en vrijdagmiddag, sporten leerkrachten van De Atlas met elkaar. Bootcampen op het schoolplein, hardlopen of mountainbiken in de omgeving van de school of sporten in de naastgelegen sportschool. Belangrijkste is dat het laagdrempelig is, zodat iedereen kan aansluiten. Maar er wordt niet alleen gesport, er is ook aandacht voor gezonde voeding en mentale gezondheid. Robert Knegt, directeur van De Atlas, vertelt: ‘Ik ben er van overtuigd dat sporten en aandacht voor gezondheid enorm helpt om je fysiek en mentaal fit te houden en dat het ook een positief effect heeft op het ziekteverzuimcijfer.’

Bravo!
Collega’s die dat willen, kunnen samen met Johanna Arends, leefstijlcoach en docent voeding van Your Coach in Emmen ook een individueel leefstijl- en vitaliteitscoachingstraject doen. Leefstijlcoaching is gericht op externe aspecten. Johanna: ‘In een individueel traject neem ik de bravofactoren onder de loep. Door de mate van Bewegen, Roken, Alcohol/drugs, Voeding en Ontspanning in kaart te brengen, kan ik een persoonlijk plan maken voor de medewerker. Doordat mensen meer bewegen en gezonder eten, is resultaat snel zichtbaar en merkbaar. Dat werkt echt motiverend!’

Als het gaat om vitaliteit ligt de focus op interne factoren. Johanna: ‘Dan coach ik de medewerker in de werk/privébalans en kijken we hoe om te gaan met stress. ’ Ook medewerkers van De Atlas die corona hebben gehad, komen bij Johanna. Ze vertelt: ‘Ik spreek nu mensen die corona hebben gehad en nog niet op hun oude energieniveau zitten. Met voeding en beweging kijken we hoe we mensen weer fitter en energieker kunnen maken.’

Vers fruit voor iedereen
Dit jaar faciliteert De Atlas collega’s een periode van vijf maanden gebruik te maken van de hulp van vitaliteitscoach Johanna. Robert Knegt: ‘In de andere maanden houden we onze doelen zelf goed in de gaten en motiveren we elkaar! Omdat we het belangrijk vinden dat gezonde voeding voor iedereen te krijgen is, staat er voor leerlingen en collega’s in de aula en de personeelskamer elke dag vers fruit en is er voor iedereen yoghurt en melk.’ Sporten, werken, voeding… voor alles geldt: zoek de balans. Robert, lachend: ‘Ja, we hebben oog voor gezond leven maar natuurlijk eten we hier ook wel eens een lekker stuk taart!’

Rondje rennen
Samen sporten is niet alleen goed voor lichaam en geest maar ook voor het teamgevoel. Wat begon met een rondje rennen tijdens de hardlooptraining, liep in oktober 2021 uit tot deelname aan de marathon in Amsterdam. Twee collega’s deden de hele marathon, acht de halve en een aantal sportievelingen liep 10 km in onze hoofdstad. Deze zomer, op 24 juni verschijnen collega’s aan de start van de 4 mijl van Emmen en inmiddels zijn er ook leerlingen aan het trainen om dan mee te kunnen lopen. Robert: ‘Dat is toch geweldig, leerkrachten en leerlingen die samen werken aan een persoonlijk doel en met elkaar een mooie herinnering maken!’

Terug naar nieuws