Leerkrachtondersteuner: onmisbaar in de klas

Op scholen van RENN4 worden leerkrachten in de klas bijgestaan door leerkrachtondersteuners. Wat doet een leerkrachtondersteuner en wat betekent het voor leerkrachten en leerlingen eigenlijk om zo iemand in de klas te hebben? Leerkrachtondersteuner Niels Boer en leerkracht Ardi Sanwikrama werken als een geoliede machine samen in de havo 1-klas op De Atlas (locatie Epe) in Assen en vertellen er graag over. 

Ogen en oren in de klas
Als de leerlingen ’s ochtends binnendruppelen, staat Niels klaar om ze persoonlijk te begroeten. Een belangrijk moment, want hij ziet en hoort dan vaak al hoe leerlingen in hun vel zitten en of er wat speelt. Als leerkracht Ardi aan de les begint, doet Niels administratieve klussen en houdt hij ondertussen de klas goed in de gaten. Als hij merkt dat er spanningen zijn of dat een leerling ergens tegenaan loopt, gaat hij met de leerling in gesprek. Eén-op-één, om zo de leerling zo goed mogelijk te kunnen helpen en ook om de rest van de klas rustig verder te laten werken. Niels: ‘Ardi geeft les aan veertien leerlingen, hij kan niet gelijktijdig iemand die dreigt vast te lopen persoonlijke aandacht geven en daarnaast ook nog sturen op ingewikkelde sociale interactie.’ Ardi: ‘Niels is mijn ogen en oren in de klas. Het is vaak balanceren maar Niels ziet iedereen, houdt het evenwicht en geeft de leerlingen de aandacht die ze nodig hebben en verdienen.’

Levenservaring
Niels, 23 jaar, heeft in zijn jonge leven zelf het nodige meegemaakt en juist daardoor weet hij hoe belangrijk het is dat leerlingen hun verhaal kwijt kunnen en dat ze gezien en begrepen worden. Door zijn ervaringen begrijpt hij wat er in de hoofden van leerlingen om kan gaan. Ardi: ‘En dat niet alleen. Niels kan heel goed relativeren en snapt hoe hij leerlingen moet benaderen. Waar ik bij sommige leerlingen geen ingang vind, lukt dat Niels wel. Het zit van nature in hem.’

In de eerste weken van het schooljaar heeft Ardi veel gedaan om Niels in positie te brengen. Hij vindt het belangrijk dat de leerkrachtondersteuner wordt gezien als volwaardig aanspreekpunt. Toch heeft Niels in de eerste weken lastige momenten gehad. Niels: ‘Leerlingen proberen je uit, dat is onvermijdelijk. Ook twijfelde ik of ik wel genoeg kon betekenen voor deze leerlingen, die vaak toch kwetsbaar zijn. Ik kreeg de ruimte om te ontdekken hoe ik mijn rol goed op kon pakken.’ Niels en Ardi spreken veel met elkaar over wat er in de klas gebeurt en hoe het met de leerlingen gaat. Daarnaast houden ze elkaar ook een spiegel voor: wat gaat er goed, wat kan er beter?

Van de keuken naar de klas
Voordat Niels aan de slag ging op De Atlas, werkte hij achtereenvolgens in de gehandicaptenzorg, als persoonlijk begeleider en als kok. Niels wilde van jongs af aan voor de klas staan, dus toen hij de vacature voor leerkrachtondersteuner zag, trok hij de stoute schoenen aan en solliciteerde. Een gouden greep want dat Niels alles in zich heeft om voor de klas te staan, bleek wel toen Ardi een dag ziek was. Niels: ‘Ik nam toen in mijn eentje de klas over. Heel spannend vond ik dat, maar het ging goed!’

In september start Niels met de Pabo aan de NHL Stenden in Assen. Niels: ‘Werken als leerkrachtondersteuner bevalt mij prima en past goed bij me! Tóch smaakt het naar meer nu ik het leraarschap van dichtbij meemaak. Via RENN4 kan ik de lerarenopleiding doen. Ik geef nu, onder begeleiding van een leerkracht al 5 uur per week les dus ik kan al mooi wat vlieguren maken’. Hij gaat de opleiding in deeltijd doen en blijft daarnaast drie dagen in de week werken als leerkrachtondersteuner. Ardi: ‘Niels kan leerlingen strak houden maar ook goed loslaten. Als hij straks klaar is met de Pabo, is het onderwijs een hele goede leerkracht rijker.’

Wil je ook aan de slag als leerkrachtondersteuner? Kijk hier of we op dit moment een vacature hebben voor deze mooie functie!

Terug naar nieuws