Lars zit helemaal op zijn plek in het speciaal basisonderwijs

Ouders en leerlingen hebben lang niet altijd een goed beeld van het speciaal onderwijs. De drempel naar het speciaal onderwijs kan hoog zijn, maar dikwijls blijkt de maatwerkaanpak juist enorm goed voor het kind te werken.

Monique, moeder van vier kinderen, kan daarover meepraten. Drie van haar kinderen zitten bij RENN4 op een school voor speciaal basisonderwijs. Ook zij schrok in eerste instantie van de mededeling dat haar zoon Lars naar het speciaal basisonderwijs moest. Nu ze ziet hoe hij daar is opgebloeid, weet ze dat hij op de goede plek zit.

Buitensluiting door druk gedrag
Monique: “Toen Lars in groep 4 van een reguliere basisschool zat, kreeg ik van de juf te horen dat Lars druk gedrag vertoonde. Ook waren er veel conflicten. Het was onduidelijk of Lars wel over zou gaan. Dat gaf bij mij en ook bij Lars best veel onrust. Er is onderzoek gedaan naar het gedrag van Lars. Daaruit bleek dat hij kenmerken had van adhd en een onverwerkt trauma. Het drukke gedrag was eigenlijk zijn overlevingsmechanisme. Het zorgde er echter wel voor dat het moeilijk was om goed contact te maken met andere kinderen. Lars voelde zich regelmatig buitengesloten.”

Wat voor kinderen gaan naar het sbo?
Net als veel andere ouders was het beeld dat Monique had van het sbo niet zo positief. Monique: “Ik had toch vooral een associatie met ernstig gekke kinderen. Al bij een eerste bezoek aan de directeur en een IB’er werd dat beeld rechtgezet. Ook werd mij uitgelegd dat op het sbo dezelfde einddoelen gelden als op het regulier onderwijs, maar dat er door kleinere klassen meer aandacht per kind is. Dat wist ik eigenlijk niet.”

Lars wordt weer vrolijk
Lars had te maken met pesterijen waardoor hij soms erg somber kon zijn. Monique: “Eenmaal op sbo De Kameleon in Hoogeveen bloeide Lars weel helemaal op. Hij kreeg meer zelfvertrouwen, werd vrolijker en had weer zin om te voetballen. Hij heeft nu echte vrienden op school en wordt geaccepteerd zoals hij is.”

“Ik vind duidelijkheid fijn”
Lars is inmiddels 12 jaar. Hij vond het in het begin best spannend om naar een andere school te gaan. Nadat hij was wezen kijken, had hij er al meer zin in. Lars: “Op mijn oude school stond ik vaak alleen langs de kant. Op mijn nieuwe school kon ik echt meespelen. Vooral verstoppertje spelen in de pauze was leuk! In de klas is veel meer ruimte. En ik krijg veel duidelijkheid. Dat vind ik fijn. De juffen en meesters zijn duidelijk, maar nog steeds erg aardig.” Lars ervaart de school niet als ‘speciaal’, maar juist als een gewone, fijne school.

Ook tweeling naar sbo
De 5-jarige tweeling, Luke en Jesse, gaat ook naar het speciaal basisonderwijs. Monique: “Ondanks dat ik zie hoe goed Lars het er heeft, was het toch even schrikken toen ik hoorde dat de tweeling ook werd doorverwezen naar het sbo. Het was de bedoeling dat ze naar regulier basisonderwijs zouden gaan, maar door een grote ontwikkelingsachterstand zagen reguliere basisscholen het niet zitten. Zelfs niet met begeleiding vanuit het medisch orthopedisch centrum. Het maakte mij emotioneel dat niemand mijn kinderen wilde. Ik heb huilend de directeur van Gespecialiseerd Onderwijs Hoogeveen opgebeld. Uiteindelijk kregen ze een toelaatbaarheidsverklaring voor het sbo en nu doen ze het hartstikke goed! Het belangrijkste is dat ze vrolijk zijn en met plezier naar school gaan.”

Persoonlijke aandacht
Monique wil andere ouders meegeven dat ze bij twijfels vooral het gesprek op een sbo-school moeten aangaan. Monique: “Laat jezelf goed informeren door deskundige leerkrachten of IB’ers, dan krijg je vanzelf het juiste beeld van een school. Door goed contact ontstaat er een vertrouwensband en krijg je het gevoel dat je het samen doet, leerkracht en ouders. De persoonlijke en individuele aandacht die de leerlingen krijgen is echt goud waard!”

Terug naar nieuws