Leerlingen De Atlas maken poel vrij tijdens werkweek Vlieland

Van 11 t/m 15 oktober zijn zes leerlingen van De Atlas Hoogeveen op werkweek naar Vlieland geweest. Tijdens de werkweek waren er fantastische uitstapjes, maar is er ook hard gewerkt. Een leerzame week met een mooi resultaat.

Op een zonnige maandagochtend waren de leerlingen klaar voor vertrek. Na een kop koffie op school werd er afscheid genomen van de aanwezige ouders en startte de reis naar Harlingen. De leerlingen hebben zich na de boottocht met de fiets over het eiland verplaatst. Er is overnacht in een vakantiehuis waar de leerlingen zelf hebben gezorgd voor het bereiden van de maaltijden.

Dylan: “Ik vond deze week erg leuk. Ook erg interessant met wat we hebben meegemaakt. Veel gelachen, gefietst en beleefd. En meneer is elke dag een beetje grijzer geworden.”
Jasiu: “Ik vond deze week best wel leuk. Ik was ook best wel moe. Het eten vond ik ok!”

Poel vrij maken
Tijdens de werkweek was het doel om een poel op het eiland weer vrij te maken. Hierdoor is de poel beter toegankelijk voor dieren. Deze poel en het gebied er omheen is de laatste jaren helemaal dichtgegroeid en overwoekerd. De taak van de leerlingen was dan ook het hele gebied en de poel zelf vrij te maken. Heel veel werken dus met snoeischaren, boomzagen en – voor wie dit mocht – zagen met de kettingzaag. En dan nog het afvoeren van al het groenmateriaal naar een plek waar Staatsbosbeheer (SBB) er makkelijk bij kan. Dagelijks werden de taken afgewisseld, omdat het fysiek ook best wel zwaar was. Het waren heel veel en ook vooral lange bomen, die je echt met meer personen moest tillen.

Als kroon op het werk voor de leerlingen heeft SBB met een trekker nog wat dikke stronken eruit getrokken en heeft een aannemer met een shovel de poel nog voorzien van een prachtig talud zodat salamanders, padden en eenden er weer goed bij kunnen.

Jarno: “Ik vond deze week heel leuk. De truck op het strand vond ik het leukst, net zoals de vuurtoren. Het werk bij SBB was wel leuk, maar verveelt ook af en toe.”
Tygo: “Ik vond deze week wel leuk. Een ervaring die je niet vaak meemaakt. Het is leuk om de anderen beter te leren kennen. Ik lig met een gezellig iemand op de kamer. Het werk bij SBB was vermoeiend, maar ook leuk en een goed leermoment.”

Hard werken en veel geleerd
Het is fantastisch om te zien hoeveel voldoening het geeft om in gezamenlijkheid aan een concrete opdracht te werken. Natuurlijk was het niet alleen maar fantastisch. Als je een week op elkaars lip zit, liggen conflicten op de loer. Het omgaan daarmee en het oplossen van conflicten is echter net zo goed een belangrijke leerervaring. 

Naast het harde werken is er ook genoten van educatieve uitstapjes. Zo is er een bezoek gebracht aan de vuurtoren, hebben de leerlingen met een rondrit van de Vliehors-expres over militair oefenterrein gereden en een strandjuttershuisje bezocht. Ook is er een bezoek gebracht aan Bunker H-12. Tot slot hebben de leerlingen zich ook nog ontpopt als uitstekende cranberry plukkers, waarvan een dressing ’s avonds op het toetje is gebruikt!

Kortom: een geslaagde en leerzame werkweek.

Hamad: “Ik vond deze week leuk. Gezellig. Het werk bij SBB was wel goed voor me. Aan het begin van het schooljaar had ik moeite met de regels. M’n concentratie is beter geworden en ik loop niet meer altijd weg. En meneer Ziessen vond ik aardig.”
Aart: “Ik vond deze week leuk, gezellig. Een fijne week gehad en het werk was ook leuk. Het bosmaaien en kettingzagen was leuk. Bij de bunker heb ik een interessante geschiedenis gehoord.”

Terug naar nieuws