Groter aanbod aan praktijkvakken door samenwerking in Assen

Op De Atlas in Assen is het aantal praktijklokalen beperkt. Daardoor is het niet mogelijk om daar alle praktijkvakken aan te bieden voor de leerlingen van VMBO basis en kader. Op CS Vincent van Gogh in Assen, locatie Salland, is ruimte over in de praktijklokalen en bij de praktijkdocenten. Bovendien hebben beide scholen de visie dat VMBO-leerlingen een zo breed mogelijke keuze moeten hebben. Deze uitgangspunten waren de basis voor een samenwerking tussen beide scholen.

Berdien Trip, docent op De Atlas, is enthousiast over de samenwerking: “Door deze samenwerking kunnen we leerlingen breder kennis laten maken met verschillende vakken. We doen op locatie Salland hele andere dingen dan we in ons eigen gebouw kunnen doen.” Die andere dingen zijn lessen in zorg & welzijn en lessen in houttechniek. De praktijklessen worden gegeven door vakdocenten van CS Vincent van Gogh. Om te voorkomen dat leerlingen gedurende de dag heen en weer moeten pendelen tussen twee gebouwen, krijgen ze twee dagen per week les op locatie Salland. “In de ochtend volgen ze de praktijklessen van de vakdocenten en in de middag geven we zelf theorielessen,” legt Berdien uit.

Het is voor leerlingen natuurlijk best even wennen dat ze hun vertrouwde plek moeten verlaten. Berdien: “Sommige leerlingen gingen eerder volledig naar locatie Salland en dan is het best spannend om daar terug te keren. Andere leerlingen vinden het ‘superleuk’ door het afwisselende karakter van de lessen. Er zijn al haren ingevlochten en nagels gelakt. En ook de jongens doen daar enthousiast aan mee. Bij houttechniek hebben we geleerd om de maten op een tekening te lezen en daarna op basis van een tekening met materialen iets in elkaar zetten.”

Ook de docenten van CS Vincent van Gogh zijn enthousiast over de samenwerking. “In het verleden zijn er ook al samenwerkingen geweest tussen Salland en het VSO, die altijd goed zijn bevallen. De kans om dat nu weer op te pakken en op deze manier ook de leerlingen van RENN4 relevante praktijklessen te geven, is dan ook met beide handen aangepakt,” vertelt Rolf Albring, directeur locatie Salland.

Teamleider van de Atlas Assen, Elzerieke Hilbrandie, is blij met deze ontwikkeling: “Het uiteindelijke doel is om een echte symbiose te realiseren. Daarmee moet het mogelijk gaan worden dat leerlingen een volwaardig diploma kunnen halen. Zo ver is het nu nog niet, maar deze samenwerking is een mooie stap in de goede richting.”

Terug naar nieuws