“Zo vet!”, de Saffier op ruimtereis

Het is dinsdagochtend 8 juni 2021. De zon schijnt. De spanning is voelbaar op de Saffier in Drachten. Vanochtend is in alle vroegte bij de ingang van de school de SpaceBuzz geland. Een ruim vijftien meter lang raketvoertuig, waarin de leerlingen van groep 7 en 8 een ruimtereis gaan maken. Het is het slotstuk van een wekenlang project over de ruimte.

Op de raket staat in het groot SPCBZZ02. De twee valt direct op bij de leerlingen. Het cijfer duidt aan dat er twee SpaceBuzzen door Nederland rijden. De organisatie vertelt eerst wat over de SpaceBuzz. Daarna wordt met een korte quiz de ruimtekennis van de leerlingen getest. Maar iedereen wacht natuurlijk vooral op de ruimtereis!

“Ik loop samen met de leerlingen in kleine groepjes naar de SpaceBuzz. Samen lopen we de trap op en gaan we zitten op een comfortabele stoel. Met een VR-bril op maken we ons klaar voor de missie. Je kunt alle kanten opkijken. Dan verschijnt André Kuipers die ons begeleidt op deze bijzondere trip. Hij neemt je mee naar de cockpit. Het is tijd voor de lancering. De stoel begint te trillen en we stijgen op. Om ons heen zien we allerlei spullen door de cabine zweven. Als het nacht wordt, voelen we een koud briesje langs onze huid. André vertelt over de dampkring en over satellieten die we tegenkomen. We hebben een prachtig zicht op de aarde. Onze planeet is bijzonder indrukwekkend. Ook maken we nog een tripje naar de maan. Als het tijd is om terug te keren, komen de wolken in zicht. Al trillend op onze stoelen landen we weer op aarde.” Zo beschrijft zij-instromer Hilleen de Bruin de levensechte missie met de SpaceBuzz.

Reacties van kinderen: “Onweer vanuit de ruimte was heel vet om te zien.” “Man, wat was dit vet. Als ik later groot ben en kinderen heb, wil ik dit met ze doen!” “Hoe ga ik dit aan mijn ouders vertellen, dat is niet te doen, zo vet was het!”  

Het was voor de leerlingen een zeer indrukwekkende ervaring. Een enkeling moest even wennen aan de VR-bril, maar al snel zat iedereen helemaal in de ruimte. Hilleen: “De leerlingen hebben echt genoten van de reis. Leerlingen vonden het wel vreemd dat je door de bril niemand naast je zag: ‘Het was wel gezellig geweest als je niet helemaal alleen was geweest’. En we hadden geen benen. Eén van de leerlingen zei: ‘juf, we waren een beetje spoken’. Na afloop was het echter het enthousiasme wat overheerste bij de leerlingen.”

Eenmaal weer met beide voeten op de grond hadden de leerlingen een hoop prikkels te verwerken. Het reken- en taalboek werd daarom even opzijgeschoven. Hilleen: “We zijn met de kinderen naar een speelbos in de buurt gegaan. Als echte ambassadeurs van planeet aarde mochten ze iets bouwen om in te wonen met natuurlijke materialen. Maar het was ook tijd om lekker te spelen en deze bijzondere ervaring te verwerken!”

Voorafgaand aan de ruimtereis is er wekenlang aandacht besteed aan het thema. Er zijn facultatieve en verplichte missies in een lesprogramma waarbij 21ste eeuwse vaardigheden aan bod komen. Leerlingen hebben veel geleerd over het leven van een astronaut. Ze hebben gekke formules ontrafeld, op de kop gegeten, maar ook raketten van frisdrankflessen gemaakt en echt de lucht in geschoten. Hilleen: “Volgend jaar willen we dit zeker weer doen! Het is ook voor andere scholen een absolute aanrader.”

SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz naar school. Kijk voor meer informatie op https://www.spacebuzz.nl/#educatieprogramma  

Terug naar nieuws