Een BinnenBos op de Kameleon in Hoogeveen

Groep Jade op de Kameleon in Hoogeveen is één van de 40 klassen in Nederland die veranderen in een echt BinnenBos! Bij een BinnenBos wordt een grote hoeveelheid planten het klaslokaal in gehaald. De planten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren en hebben daarmee een positieve invloed op de leerprestaties van de kinderen.

Gunstige CO2 waarden
Groep Jade is vorige week vergroend en er zijn vele planten opgehangen aan speciale beugels boven de ramen en een wandbord. Samen met de kinderen is de pallet uitgepakt en de klas ingericht. Een deel van de planten is verpot in speciale potjes voor op het wandbord. Op de CO2 meter in de klas is het gunstige effect van de planten al te zien, de meter staat nu vrijwel de gehele dag op groen (onder de 800ppm). 

Rustige uitstraling
Ondanks de grote hoeveelheid planten in het lokaal, blijft het toch rustig. Dat komt mede door gebruik van een wandbord waar 27 planten in zijn verwerkt. Ook helpt het dat er maar vier verschillende soorten planten zijn (verschuif de slider hieronder om het lokaal voor en na het plaatsen van de planten te bekijken). De planten zijn makkelijk te stekken en dan worden ook de andere klassen van de Kameleon en Aventurijn vergroend. Vanuit andere klassen is er veel interesse in het groen en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Natuur in de klas
Met het BinnenBos komt de natuur het klaslokaal in. Planten zorgen voor een betere concentratie en een hogere waardering voor het klaslokaal. Doordat leerlingen tijdens het BinnenBos-project zelf hun plant verzorgen, bouwen ze spelenderwijs een band op met natuur. Dankzij de les over stekken kunnen ze ook anderen het plezier van een binnenplant laten ervaren. Leerkrachten ontvangen digitaal begeleiding bij het educatiepakket zodat ze de kinderen alles kunnen leren over het maken en verzorgen van hun groene speel- en leerplek.

Living Lab BinnenBos
IVN Natuureducatie wil samen met haar partners alle schoollokalen van Nederland vergroenen. Veertig basisscholen verspreid over Nederland doen met hun groep 5 of 6 mee in het Living Lab BinnenBos. De deelnemende scholen ontvingen een plantenmeubel, voor elke leerling een kamerplant en educatief materiaal. Als ‘tegenprestatie’ geven de leerkrachten feedback op het concept. Zo dragen ze bij aan het doorontwikkelen van de aanpak. Kijk voor meer informatie op https://www.ivn.nl/binnenbos

Terug naar nieuws