RENN4 gaat ontwikkeltraject aan met Mediajungle

Mediawijsheid is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt. Niet voor niets is digitale geletterdheid met ingang van 2021 een verplicht onderdeel van het onderwijscurriculum. RENN4 maakt op een aantal scholen al langere tijd gebruik van Mediajungle om haar leerlingen mediawijs te maken. Dit jaar komt daar nog een stap bij, doordat beide partijen samen een ontwikkeltraject aangaan, met als doel het optimaliseren van Mediajungle voor (speciaal) onderwijs.

Wat is Mediajungle?

De Mediajungle is een bordspel in combinatie met een (web)app waarmee de spelers aan de hand van filmpjes, doe- en discussieopdrachten in gesprek gaan over mediagebruik. Van selfies, gamen en fun tot en met gameverslaving, online pesten en sexting. De Mediajungle kenmerkt zich door gamen en leren op speelse eenvoudige te combineren. Niels Bloembergen, ontwikkelaar Mediajungle, licht toe: “Mediajungle wordt momenteel al op meer dan 600 plekken in Nederland en België gespeeld door een uiteenlopende doelgroepen. Media en mediawijsheid zijn geen gemakkelijke onderwerpen, maar daardoor niet minder belangrijk.”

Het belang van mediawijsheid

Media zijn overal en een steeds nadrukkelijker onderdeel van ons leven. Ook kinderen komen steeds meer en steeds jonger in aanraking met (social) media. Maar wat is echt en wat niet? Wie kun je wel of niet vertrouwen en hoe ga je om met de hoge snelheid in de virtuele wereld? Yvonne Beishuizen, voorzitter College van Bestuur RENN4: “Vooral kinderen kunnen kwetsbaar zijn in de digitale wereld. Zeker ook in tijden van Corona, waarin steeds meer digitaal gebeurt, is mediawijsheid dan ook essentieel.”

Het ontwikkeltraject

Mediajungle is oorspronkelijk ontwikkeld voor doelgroepen in de zorg. Het kan ook prima door doelgroepen in het onderwijs worden gebruikt en dat blijkt ook wel uit het aantal onderwijsorganisaties dat Mediajungle gebruikt. Toch zijn RENN4 en Mediajungle van mening dat er nog aanpassingen en aanvullingen doorgevoerd kunnen worden, waarmee het nog meer geschikt wordt voor het (speciaal) onderwijs. Femke Boesenkool, onderwijsadviseur RENN4: “Om die wijzigingen boven tafel te krijgen gaan beide partijen een ontwikkeltraject aan van een jaar. In dat jaar monitoren we hoe onze leerlingen Mediajungle gebruiken, maar vragen we de leerlingen ook actief hoe het materiaal volgens hen nog beter kan worden. Zij zijn de doelgroep en we verwachten dat ze belangrijke input kunnen leveren.” Niels Bloembergen vult aan: “Ik kijk er enorm naar uit om in samenwerking met RENN4 onze interventie verder door te ontwikkelen voor het onderwijs.” De Carrousel in Hoogeveen, De Zwaai in Drachten en twee klassen van het Diamant College in Groningen doen mee aan het ontwikkeltraject.

Onderzoek
Parallel aan het ontwikkeltraject wordt bij RENN4 ook onderzoek gedaan naar wat ervoor nodig is om het spel geschikt te maken voor het onderwijs en hoe het spel het beste gespeeld kan worden in een onderwijssetting. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een student pedagogiek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en moet aantonen of de leerlingen van RENN4 na gebruik van de Mediajungle daadwerkelijk mediawijzer zijn geworden. Yvonne Beishuizen: “Vanuit RENN4 vinden we participeren in onderzoek belangrijk. Dat helpt ons om onszelf te verbeteren en het beste uit onze leerlingen naar boven te halen.”

Terug naar nieuws